Láva z havajské sopky se valí do moře a vyvrhuje kusy skal. Ohrožená je elektrárna

ČTK

raz

Láva z havajské sopky Kilauea se valí do moře, vyvolává exploze a vyvrhuje kusy skal ohrožujících okolní plavbu. Americké úřady podle agentury Reuters v úterý uzavřely šachty místní geotermální elektrárny, které utěsňují a ochlazují. Ve vnitrozemí se šíří jedovaté plyny a žhavé magma se prodírá hořícím porostem. Vulkanologové varují, že sopka se hned tak neuklidní.

Kilauea bouří už třetí týden a vyvolává obavy obyvatel a zvědavost turistů. Žádné oběti na životech a s výjimkou jediného ani žádná vážnější zranění zatím vulkán nezpůsobil. Odborníci ale nevylučují, že to nejhorší mají obyvatelé Havaje teprve před sebou. Živel je podle nich nepředvídatelný, možná je i masová evakuace. Domovy, často zcela zničené, muselo opustit zatím 2000 lidí.

Havajská civilní obrana oznámila, že láva se blíží ke geotermální elektrárně a několik objektů v její blízkosti už zničila. Elektrárna Puna Geothermal Venture, která využívá k pohonu turbín teplo zemského nitra, pokrývá asi čtvrtinu potřeby elektrické energie na ostrově.

sinfin.digital