Pohádka o mnoha neznámých Aneb Jak je reálné, že se Trump sejde s Kimem?

Marek Hudema

Americký prezident Donald Trump i korejský diktátor Kim Čong-un o společnou schůzku stojí. Problém je v tom, že oba si pod stejnými slovy představují různé věci a rádi používají silná slova. Trump nyní vyhrožuje, že setkání zruší, dosud ale Kimovi spíše ustupoval. Nyní se pokouší být stejně nevyzpytatelný a tvrdý jako severokorejský diktátor.

Trump tvrdí, že Pchjongjang musí splnit americké podmínky, jinak schůzka plánovaná na 12. června v Singapuru nebude. O jaké podmínky jde, není jasné. Problémem je zřejmě pojem denuklearizace, o kterém mají oba státníci jednat. Trump si původně přál, aby byla „rychlá, nezvratná a ověřitelná.“ Jinak řečeno, aby pokud možno Severokorejci naložili své všechny jaderné zbraně, štěpný materiál a klíčová nukleární zařízení do letadel a poslali je do zahraničí a do země vpustili mezinárodní inspektory. Severní Korea má ale o denuklearizaci úplně jinou představu. Jak popisuje v časopise The Atlantic Joel S. Wit, bývalý americký diplomat, který se účastnil jednání se Severní Koreou, jde jí o postupné omezování jaderného programu v návaznosti na americké bezpečnostní záruky a ekonomickou pomoc.

Navíc si Kim Čong-un chce ponechat část svých jaderných zbraní, protože je chápe jako „pojistku“ pro přežití svého režimu. Severokorejci dali už v polovině května jasně najevo, že nepřistoupí na „libyjskou cestu,“ tedy na to, že pošlou své zbraně a jaderná zařízení do zahraničí. Tak to udělal s částmi svého jaderného programu v roce 2003 libyjský vůdce Muammar Kaddáffí. O osm let později byl svržen lidovým povstáním podpořeným navíc zásahem amerického letectva. Kimovi se taková představa nelíbí a tak Severní Korea překvapivě pohrozila zrušením naplánované schůzky. Američtí představitelé pak přestali mluvit o Libyi jako o vzoru pro Severní Koreu a na žádost Jižní Koreje dokonce USA zrušily i společné vojenské cvičení. Protože na vojenská cvičení si Pchjongjang také stěžoval. Další zásadní ústupek pak přišel v posledních dnech. Severokorejský jaderný program „nemusí být demontován v jednom kroku,“ prohlásil Trump.

KLDR se jaderných zbraní nevzdá, říká pro INFO.CZ čínský expert. Co Kim může místo toho nabídnout?

sinfin.digital