První vyjádření pro média po otravě: „Můj život se obrátil vzhůru nohama,“ říká Julia Skripalová

luš

Dcera bývalého ruského agenta Sergeje Skripala Julia, která byla spolu se svým otcem před více než dvěma měsíci otrávena v britském Salisbury, poskytla první vyjádření pro média. Pro agenturu Reuters, kterou kontaktovala skrze britskou policii, popsala, jak probíhá její zotavování. Uvedla také, že navzdory tomu, že je z útoku obviňováno Rusko, chce se jednou do země vrátit. 

„Skutečnost, že byla použita nervově paralytická látka, je šokující,“ uvedla Skripalová v exkluzivním vyjádření pro agenturu Reuters. „Můj život se obrátil vzhůru nohama,“ říká Julia, která se dle Reuters nachází na utajeném místě v Londýně. 

Skripalová byla spolu se svým otcem nalezena v bezvědomí na lavičcce v jihoanglickém Salisbury 4. března. Později vyšlo najevo, že byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok. Británie viní z útoku Rusko, to však jakoukoliv vinu na útoku odmítá. 

Ačkoliv lékaři Julii i jejímu otci nedávali příliš šancí na přežití, oba už byli propuštěni z nemocnice. Podle lékařů se ale nedá vyloučit, že budou mít nějaká trvalá poškození mozku. 

INFOGRAFIKA: Zabiják jménem Novičok. Co opravdu dokáže jed, který rozdělil i Čechy?

sinfin.digital