Protivládní protesty v Nikaragui mají za šest týdnů už 84 obětí

ČTK

bau

Protivládní protesty v Nikaragui si o víkendu vyžádaly další oběť. Od poloviny dubna, kdy demonstrace vypukly, při nich zemřelo už 84 lidí a na 860 dalších bylo zraněno. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na místní policii. Demonstranti požadují předčasné volby a odchod levicového prezidenta Daniela Ortegy, který stojí v čele země už jedenáct let.

Poslední obětí nepokojů se stal v neděli státní zaměstnanec, který podlehl v nemocnici střelným zraněním. Ta utrpěl v pátek v místě blokády silnice demonstranty v departmentu Boaco nedaleko metropole Managuy. Policie úmrtí přičetla "trestným činům vandalů", aniž by okolnosti blíže specifikovala. Podle opozice muže trefila kulka z tábora příznivců prezidenta, s nimiž se demonstranti střetli.

Během protivládních demonstrací v sobotu na ostrově Ometepe na jezeře Nikaragua utrpěli zranění místní politička a kněz. Protestující tam zapálili kancelář vládní Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN). Demonstranti tvrdí, že tak učinili poté, co je v protestním průvodu napadly skupiny příznivců FSLN.

Protesty, v jejichž čele stojí univerzitní studenti a zaměstnanecké organizace, propukly v polovině dubna kvůli vládní penzijní reformě. Ta předpokládala snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Po masových demonstracích, které se z hlavního města rozšířily do dalších měst, vláda od reformy ustoupila. Protestní akce ale pokračují a Nikaragujci požadují odstoupení prezidenta a jeho manželky, která je rok viceprezidentkou.

sinfin.digital