Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi. O kontrolu se bude starat nový úřad

ČTK

nek

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro nařídil převzetí všech obecních trhů v zemi, které budou nyní přímo řízeny novým vládním úřadem. Maduro svůj krok zdůvodnil tím, že tržiště, prodávající zejména potraviny, ovládají „mafie“. Vláda chce takto podle něj přinést na trhy stabilitu. Informoval o tom dnes venezuelský opoziční deník El Nacional. Venezuela je už několik let v ekonomické krizi a v zemi je nedostatek základního zboží, včetně potravin, a léků.

„Lid si žádá ozdravení všech obecních tržišť v zemi, chce, abychom z nich vyhnali všechny mafie,“ prohlásil v pondělí v Caracasu Maduro. Zároveň uvedl, že brzy podepíše dekret, jímž zřídí nový úřad. Ten bude vydávat nařízení a kontrolovat obecní trhy. Úřad se má jmenovat Velká mise za svrchované a bezpečné zásobování (GMAS).

Podle Madura je současný ekonomický model „vytvořený pro mafie“. „Není to socialismus, který tady selhává. Je to starý divoký kapitalismus, který tu funguje jako zombie,“ prohlásil také Maduro.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, za níž podle Madura stojí „špinavá válka“ USA, opozice a bohatých podnikatelů, kteří tak chtějí dosáhnout pádu Madurovy vlády. Podle analytiků ale může za současný stav venezuelské ekonomiky do značné míry řízená hospodářská politika socialistické vlády, která se navíc nedokázala vyrovnat s hlubokým propadem cen ropy.

Ve Venezuele už dva roky funguje přídělový systém, v němž část obyvatel dostává každý měsíc potravinový balíček na základě zvláštního průkazu. Rozdělování mají na starost vládou, respektive armádou řízené místní výbory. Mnozí ale tento systém kritizují s tím, že zvýhodňuje příznivce socialistické strany. Podle opozice ho Maduro využil i ke kupování hlasů v prezidentských volbách tento měsíc.

sinfin.digital