Asad si brousí zuby na rebely na jihozápadě Sýrie. Co čekat od Izraele a dalších regionálních hráčů?

Pavel Novotný

Syrský prezident Bašár Asad je díky ruské a íránské podpoře setrvale na koni. Chystá se proto zaútočit na další povstalecký region, tentokrát ten na jihozápadě země, který sousedí s Izraelem a Jordánskem. Hrozí tu střet s židovským státem? A s USA, které klid zbraní v povstaleckém regionu garantují? Přinášíme klíčové otázky a odpovědi kolem horkého místa syrské války.

Opravdu Asad chystá ofenzivu na jihozápadě?

Letouny syrské armády nad povstaleckým územím rozhazovaly letáky, ve kterých se brzký útok oznamuje. Rebelové se prý mohou vyhnout krvavé porážce tím, že co nejrychleji složí zbraně.

Libanonští novináři blízcí syrskému režimu Bašára Asada, kteří s armádou postupují, spolu s tím informovali o jednotkách přesunujících se na jihozápad. V neposlední řadě předchází očekávanému útoku čilá diplomatická aktivita, která ještě může vojenskému střetu teoreticky zabránit.

Které regiony Asad stále nemá pod kontrolou?

Jihozápadu Sýrie v provinciích Dará a Kunajtra vládnou místní rebelové už od roku 2012. V tomto regionu proto přežily struktury vzniklé z původní Svobodné syrské armády (FSA).

Jde tedy o umírněnou opozici režimu syrského diktátora Asada tvořenou z většiny povstalci, kteří z tohoto regionu také pocházejí. Tento region má od léta 2017 chránit dohoda o zastavení palby, kterou kromě sousedního Jordánska garantují i USA a Rusko.

ANALÝZA: Supermoderní F-35 poprvé bojovaly a vyhrály. Špičkové ruské rakety mají ostudu

sinfin.digital