Dokument: Polsko na svém území chce americkou základnu. Obává se ruské agresivity

of

Se Spojenými státy máme staletou tradici společného boje za demokracii. V osmnáctém století jsme pomohli my vám, teď pomozte vy nám, protože se cítíme být přímo ohrožení agresivním Ruskem. Tak polská strana v obsáhlém dokumentu vysvětluje, proč by v Polsku měly být nastálo umístěné americké vojenské jednotky. INFO.CZ vybírá klíčové pasáže z oficiálního stanoviska Varšavy.

My vám, vy nám

„Když roku 1776 začala vaše válka za nezávislost, přišli vám polští bojovníci na pomoc,“ píše se v dokumentu . Polsko hned v preambuli podrobné žádosti o vznik americké vojenské základny připomíná velkého revolucionáře Tadeusze Kosciuszka, který bojoval společně s osvobozeneckými vojsky amerických kolonií proti nadvládě Velké Británie. Může to působit jako marginálie, opak je ale pravdou. Američané jsou na válku o nezávislost velmi hrdí a na stará spojenectví z časů, kdy jejich země ještě nebyla velmocí, nezapomínají.

Jde nám to spolu

Poláci mají zájem o rozšíření spolupráce s americkou armádou. Polští vojáci v poslední době po boku US Army bojovali či bojují v Afghánistánu, Kuvajtu či v Iráku. Obě armády spojuje účast na operacích proti takzvanému Islámskému státu. Vojenští profesionálové na obou stranách si rozumějí, vyvinuli si společné taktické návyky. To je věc, kterou je třeba na východní výspě NATO využít a rozvinout, konstatuje dokument.

Polsko nabídlo desítky miliard za to, že na svém území bude mít trvale americké tanky. Je kvůli tomu dusno

sinfin.digital