K útoku v Belgii se přihlásil Islámský stát. Vyšetřovatelé to zatím nepotvrdili

ČTK

raz

Útočníkem, který v úterý v centru belgického města Lutych zabil dvě policistky a jednoho civilistu, byl jednatřicetiletý Belgičan. Oznámila to dnes belgická federální prokuratura. Podle serveru La Libre.be také potvrdila informace médií, že muž při útoku několikrát křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký) a dříve byl v kontaktu s islámskými radikály. Prokuratura případ podle mluvčí vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu s teroristickým pozadím a zjišťuje, zda útočník jednal sám. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS); zda skutečně ale za ním stojí, nelze ověřit.

Útočník se podle prokuratury nejspíš řídil internetovými výzvami radikálů IS, kteří nabádali k ubodání policistů a použití jejich zbraní k zastřelení dalších osob.

Mluvčí prokuratury také uvedla, že pachatel úterního útoku je podezřelý ještě z jedné vraždy, která se stala den předtím. Podrobnosti ale nesdělila. Belgický ministr vnitra Jan Jambon krátce předtím řekl, že útočník z Lutychu v obci On na jihu země patrně zabil svého někdejšího spoluvězně. Podle policejních zdrojů, které citovala belgická média, mu vrah zasadil smrtelný úder do hlavy, patrně kladivem.

EXKLUZIVNĚ: Evropa je ohrožena zevnitř. Rizikem jsou „domácí“ islamisté, říká de Kerchove

sinfin.digital