Prasečí krev, maskérka a převoz až do márnice. Babčenko odhalil detaily své fingované smrti

lup

raz

Ruský opoziční novinář Arkadij Babčenko poprvé ve větších detailech popsal, jak se mu podařilo předstírat před celým světem svou smrt. Pomáhali mu přitom nejen tajné služby, ale také maskérka a část záchranářů, kteří o zvláštní operaci věděli. O Babčenkově smrti média informovala v úterý. Ve středu ale vystoupil na tiskové konferenci, na které tajné služby prohlásily, že ho chtěla zavraždit ruská FSB a fingováním novinářovy smrti se jim podařilo tragédii zabránit.

Babčenko se o operaci poprvé dozvěděl před měsícem, původně se na ní prý podílet nechtěl. „Moje první reakce byla: k čertu s vámi, sbalím se a pojedu na Severní pól. Poté mi ale došlo, že Skripal se také pokusil skrývat,“ dodal dnes novinář a připomněl případ dvojitého agenta, z jehož otravy Západ viní Moskvu.

V noc údajné vraždy Babčenka nalíčila maskérka, která přišla k němu do bytu. Tajné služby mu daly tričko, ve kterém byly díry po kulkách a vylily na něj prasečí krev. Poté předstíral, že je mrtvý a to i v době, kdy na místo přijeli záchranáři, kteří o akci věděli. Poté ho v sanitce převezli do nemocnice, kde ho prohlásili mrtvým a poslali ho do márnice.

Babčenko roky počítal s nejhorším, Kreml z něj udělal terč štvavé kampaně, říká jeho český kolega

sinfin.digital