Katalánsko má novou vládu, po sedmi měsících končí přímá správa Madridu

ČTK

mst

V Katalánsku po sedmi měsících končí přímá správa Madridu. Dnes vyšel v oficiálním věstníku jmenovací dekret, který ve čtvrtek potvrdila španělská vláda, a katalánští ministři se tak mohou ujmout svých úřadů.

Přímou správu Madrid nad autonomním regionem zavedl loni koncem října kvůli snahám katalánské vlády o odtržení od Španělska. Nový katalánský premiér Quim Torra, který také patří k separatistům, složil přísahu už 17. května a pár dní nato jmenoval svůj kabinet. Jeho fungování ale Madrid okamžitě zablokoval kvůli tomu, že mezi 13 ministry byli čtyři muži, které španělská prokuratura spolu s několika dalšími politiky viní ze vzpoury. Té se podle vyšetřovatelů dopustili jako členové bývalé separatistické vlády, když se snažili o odtržení od Španělska.

Tento týden ale Torra čtyři kandidáty, jimiž byli Jordi Turrul, Josep Rull, Toni Comín a Lluís Puig, vyměnil. Turull a Rull jsou navíc ve vazbě a Comín a Puig se nacházejí v Bruselu, kam utekli loni kvůli obvinění ze vzpoury. Madrid žádá jejich vydání, což minulý měsíc soud v Bruselu zamítl.

Mikulka: Ze Slušných lidí šla hrůza, Frljič je ale stejný extrém. Vlajka z vaginy je hloupá provokace

sinfin.digital