Místo, kde by Putin mohl začít válku proti Západu. Polské Suwalki jsou slabinou NATO

Ondřej Fér

Napříč měří sotva sto kilometrů. Je to pochmurné místo, které doporučují navštívit servery zaměřené na „temnou turistiku.“ Kus země vklíněný mezi po zuby ozbrojené Rusko a jeho věrného běloruského spojence. To jsou východopolské Suwalki, místo, kde by Putin mohl nejpravděpodobněji rozpoutat třetí světovou válku.

Dokument, kterým polská vláda žádá tu americkou o založení stálé vojenské základny US Army, explicitně říká, že Suwalki jsou slabým místem celého východního perimetru NATO. Jde o rovinatý kus země, který dokonale umožňuje rozvinutí operací mechanizovaných jednotek. Stejně o Suwalki hovoří loňský RAND report. Ten popisuje, že pokud by se „nepřátelská moc,“ což v daném kontextu nemůže být nikdo jiný než Rusko, rozhodla v tomto prostoru zahájit vojenské operace, „bylo by problematické je zastavit dřív, než by došlo k rozvinutí a k vytvoření fronty přímo uvnitř NATO.“

To jsou Suwalki, místo, které vojenské stratégy Severoatlantické aliance staví před stejný problém jako během studené války Fuldský průsmyk. „Fuldský problém“ představuje noční můru. Jde o slabé místo v obraně, se kterým nejde dělat nic jiného, než ho obětovat. Pokud by totiž „fulda,“ v tomto případě Suwalki, měla být bráněna, vyžadovalo by to obrovskou koncentraci ozbrojených sil. Ty by musely být statické – a tím pádem by představovaly ideální terč pro náhlý ničivý útok.

ANALÝZA: Pobaltí zbrojí. NATO utrácí miliardy, lidé v Putinově pevnosti Kalinigrad strádají

sinfin.digital