Malá feministická revoluce: Poslední indonéský sultanát zřejmě opravdu bude mít panovnici

Pavel Novotný

Indonésie zažívá feministickou revoluci, i když spíše jen symbolickou. Panovnicí posledního přeživšího sultanátu Yogyakarta se patrně stane žena, korunní princezna Magkubumi. Její otec a úřadující sultán Hamengkubawana X. její uvedení na trůn postupně připravuje, což se ale nelíbí všem, především pak opozici přímo v královské rodině.

Na Jávě se nic neděje rychle ani nápadně, to by odporovalo místnímu naturelu i poměrně složité palácově etiketě. Nyní je ale téměř jasno: sultán změnil svůj titul tak, aby jej mohla používat i žena. A už před třemi roky získala princezna – do té doby známá jako Pembayun – titul korunní princezny a s ním i nové jméno, které lze snad přeložit jako „Ta, která nese (či drží) Zemi“.

Magkubumi je nejstarší z pěti dcer nynějšího panovníka, který syna nemá. Čímž lze do jisté míry korigovat přehnané představy o sultánově pokrokovosti, jakkoli jde o vládce velmi tolerantního.

Britská stanice BBC po posledním panovníkově kroku možnou sultánku vyzpovídala. Letos šestačtyřicetiletá korunní princezna má vzdělání ze Singapuru, USA i Austrálie. „Jistě, že nesu největší odpovědnost, jsem ze sester nejstarší, je to jako v každé rodině. Rozhodnutí je ale samozřejmě v rukou mého otce," komentovala princezna dohady ohledně svého následnictví. Podle svých slov „nebyla vychována ve snech o trůnu“. Dodala ale rovněž, že islámské monarchie v Indonésii i jinde už královny měly (což je pravda).

sinfin.digital