ANALÝZA: Oddaní, tvrdí, agresivní. To jsou vojáci, kteří velí Putinovým armádám v Pobaltí

Ondřej Fér

Před deseti lety přibyl ke čtyřem hlavním ruským vojenským okruhům pátý, Západní. Představuje kremelskou pěst namířenou proti Evropě. Jeho mimořádnému strategickému významu odpovídá to, že mu velí nejloajálnější Putinovi vojáci. Pokud někdo z nich selže, je nemilosrdně vyhozen na dlažbu. Armáda Západního vojenského okruhu a námořníci Baltského loďstva jsou pretoriánská garda, elitní vojenské bratrstvo oddané svému vrchnímu veliteli na život a na smrt.

Píše se rok 2016. Na velitelství Baltského loďstva v Kaliningradu, honosné klasicistní budově, začíná běžný den. Viceadmirál Viktor Kravčuk, velitel Baltského loďstva, otevírá naléhavou depeši z Moskvy. Stejnou obálku má na stole i šéf jeho štábu Sergej Popov. Oba se dozvídají stejnou zprávu. S okamžitou platností jsou odvoláni ze svých funkcí. Podepsán: Valerij Gerasimov, náčelník štábu ruských ozbrojených sil.

Muž, na kterého západní státy uvalily osobní sankce , a v letech 2010 až 2012 první velitel Západního vojenského okruhu, Kravčuka a Popova odvolal kvůli „nedostatkům ve výcviku, nepřipravenosti vojenských jednotek a zanedbávání povinností.“ Na Kravčukovo místo byl dosazen Alexandr Nosatov, na viceadmirála narychlo povýšený dosavadní náčelník Kuzněcovovy námořní akademie.

Místo, kde by Putin mohl začít válku proti Západu. Polské Suwalki jsou slabinou NATO

sinfin.digital