ANALÝZA: Až Čína s Ruskem vybudují Velkou Eurasii, z Putina bude jen čínský satrapa v Moskvě

Ondřej Fér

Vladimir Putin sní o tom, že společně s Čínou stvoří Velkou Eurasii. Toto geopolitické uskupení by mělo zahrnovat nové země Evropské unie včetně Česka i postsovětské republiky v Asii, jeho vliv by měl sahat do Pacifiku i Indického oceánu. Eurasie by měla vyzmizíkovat velmocenské postavení Spojených států. Celá věc má ale jeden háček. Spojenectví s Čínou pro Rusko musí nutně skončit špatně. Moskva by se docela dobře mohla už brzy stát loutkovým státem ovládaným z Pekingu.

Když odečteme kremelskou pátou kolonu a nenapravitelné snílky, každému příčetnému evropskému politikovi musí být při pohledu na časovou řadu tvořenou jednotlivými ruskými expanzemi jasné, že Kreml buduje impérium. Po roce 1990 se říše musela vzdát území, jež ovládla během Druhé světové války a krátce po ní. Jen co však Rusko nabralo trochu sil, využilo podivného kataleptického stavu, do kterého Západ upadl na začátku tohoto století. Od Kavkazu po Krym Rusko za bezmocného přihlížení mezinárodního společenství pod cynickými záminkami zvětšuje svou sféru vlivu.

Ruská expanze ale v žádném případě není jen snahou o návrat k jaltskému uspořádání světa, varuje Stefan Hedlund, profesor ruských a eurasijských studií na uppsalské univerzitě ve Švédsku. Nejpozději na dubnovém valdajském diskuzním klubu ruský prezident Vladimir Putin odhalil svůj hýčkaný plán překreslení globální geopolitické mapy světa.

„Prohlubující se příkop mezi Západem a Ruskem Putina přiměl ke hledání jiného mezinárodního ukotvení politiky,“ tvrdí Hedlund. „Společně s Čínou chce vytvořit mocný blok nezápadních zemí, který by mohl vyzvat na souboj americkou hegemonii.“

ANALÝZA: Oddaní, tvrdí, agresivní. To jsou vojáci, kteří velí Putinovým armádám v Pobaltí

sinfin.digital