Wikistrat a „Zuckerberg národní bezpečnosti“. Co je zač záhadná firma, která pomohla Trumpovi?

Adam Kotrbatý

Už nejen Rusko, ale i Blízký východ. Zvláštní vyšetřovatel kauz amerického prezidenta Donalda Trumpa Robert Mueller se nedávno zaměřil na prověřování společnosti Wikistrat. Schůzka jejího zakladatele Joela Zamela, Trumpova syna Donalda juniora a poradce korunního prince Spojených arabských emirátů George Nadera ukazuje, že zájem na Trumpově zvolení mohlo mít více zemí, než jen Rusko. Informace navíc naznačují, že firma spolupracovala s mnoha vládami po celém světě.

Zamel a jeho podnik působí dosti záhadným dojmem. Společnost Wikistrad sama sebe na webu popisuje jako washingtonskou firmu zaměřující se na geopolitické analýzy. Server Daily Beast však na základě rozhovorů s několika bývalými zaměstnanci a po prostudování interních dokumentů zjistil, že její působnost šla mnohem dál.

Wikistrat sídlí ve Washingtonu pouze formálně a kvůli lákavé adrese, fakticky je ale řízená z Izraele. Jejími klienty jsou americké vládní instituce i vlády jiných států. Ty podle interních zpráv tvořily rovnou 74 procent klientely.

Wikistrat také kromě analýz vykonává špionážní činnost, při které využívá bývalé zaměstnance amerických zpravodajských služeb.

Zuckerberg národní bezpečnosti

Navzdory vazbám na cizí vlády získala firma spolupracovníky z nejvyšších pater amerického bezpečnostního aparátu. Není zřejmé, v jakém rozsahu pro Wikistrat pracovali, ale na webu se firma chlubí například bývalým šéfem CIA Michaelem Haydenem. „Nebyly mezi námi žádné smlouvy. Nikdy jsem se neúčastnil ani schůzí představenstva,“ hájí se Hayden.

Trumpův protiútok: Zvláštní vyšetřovatel Mueller podle něj ovlivňuje kongresové volby

sinfin.digital