Fotbal jako bitevní pole. Argentinci s Messim do Jeruzaléma nepřijedou, Palestina slaví, Izrael zuří

Pavel Novotný

Argentinská reprezentace definitivně zrušila poslední přípravný zápas před fotbalovým mistrovstvím světa s izraelským týmem, který se měl tuto sobotu hrát v Jeruzalémě. Důvodem jsou výhrůžky populárnímu argentinskému útočníkovi Lionelu Messimu i strach jeho spoluhráčů. Zájem o utkání přitom byl veliký, izraelští fanoušci vykoupili lístky za pouhých dvaceti minut.

 „Udělali jsme správnou věc. Zdraví je přednější a selský rozum nám říkal, že bude lepší nehrát,“ citoval argentinského útočníka Gonzala Higuaína sportovní kanál ESPN. „Hráči nastoupit nechtěli a i trenér požádal, abychom už žádné další utkání před šampionátem nehráli. Na internetu se objevily dresy potřísněné krví a výhrůžky hráčům stejně jako jejich rodinám,“ dodal k rozhodnutí argentinský ministr zahraniční Jorge Faurie.

Tolik latinskoamerická fotbalová velmoc, která se zamotala do nekončícího blízkovýchodního sporu, v jehož centru opět figuruje Jeruzalém. Jakkoli teď izraelští politici viní jeden druhého, světové antisemity i prý krvechtivé Palestince, na počátku posledního dějství arabsko-izraelského sporu stálo rozhodnutí přemístit zápas z Haify do Jeruzaléma. Po něm ovšem následoval nevybíravý i velmi nebezpečný nátlak palestinského fotbalového svazu a výhružky arabských militantů.

ANALÝZA: Tance kolem íránského atomu aneb Jaderná dohoda na rozcestí mezi Bohem a penězi

sinfin.digital