Gulagy, bičování a popravy. KLDR zůstává peklem, i když Kim vrhá úsměvy, a summit na tom nic nezmění

IvM

Summit, na který čeká celý svět. Americký prezident Donald Trump se po velmi dramatické domluvě už příští týden nejspíš opravdu setká se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Třaskavých témat pro schůzku v Singapuru je hned několik, zda se mezi ně vejdou i lidská práva je ale otázkou – Trump sám příležitostně obdivuje vládu tvrdé ruky a nepatří zrovna k bojovníkům za zmíněné téma. Dost možná upřednostní jiné otázky, ačkoli zrovna lidská práva jsou v případě KLDR nanejvýš důležitou problematikou. 

Uprchlý voják Lee Cheol si už nevzpomíná, kolikrát musel stát spolu s ostatními na pchjongjangském letišti a sledovat popravy takzvaných nepřítel státu. Jednou věcí si je ale jistý – za vlády Kim Čong-una se četnost veřejných poprav zvýšila. „Bylo to velmi traumatizující. Několik dní jsem nemohl spát ani jíst,“ vzpomíná Lee na to, když poprvé musel sledovat vojáky, kteří vyprázdnili zásobníky svých zbraní do „odsouzených“. „Vzpomínám si na zvuk projektilu, který zasáhl tělo. Je totiž úplně jiný, než když zasáhne terč.

Lee podle serveru The Guardian strávil v severokorejské armádě téměř osm let, nastoupil do ní jako šestnáctiletý. Podle něj to byla jediná šance na alespoň trochu lepší život a studium na univerzitě. Jeho vojenskou kariéru ale poznamenalo násilí, popravy a pravidelné bičování, které sloužilo jako forma kolektivního trestu.

Ukrajinský velvyslanec pro INFO.CZ: Rusko vede proti EU hybridní válku, chystá si půdu k agresi

sinfin.digital