Chvála intervence v Sýrii, pochyby o Skripalovi i vzkaz Západu. Putinova megalomanská beseda přehledně

ČTK

mst

Nasazení ruské armády na bojišti v Sýrii, západní sankce i kauza kolem Otravy Skripalových. Ruský prezident Vladimir Putin dnes o tom všem besedoval s občany prostřednictvím televizní obrazovky. Přinášíme výběr jeho výroků podle jednotlivých témat.

O sankcích

Je to metoda zadržování Ruska, protože nekonečná obviňování jsou základnou pro pokračující sankce. Rusko je považováno za hrozbu, protože se stává soupeřem. Myslím, že takový přístup je chybný. Místo zadržování by bylo lepší nastolit konstruktivní spolupráci, pak by celkový užitek pro globální ekonomiku byl pozitivní.

Je nám jasné, že musíme hájit své zájmy, dělat to důsledně, ale nikoli neurvale a hrubě, jak ve sféře hospodářství, tak obrany. Jednáme tak a budeme tak dál jednat, ale vždy hledáme kompromisy. Nátlak skončí, až se naši partneři přesvědčí, že takové metody nejsou efektivní, že jsou kontraproduktivní a poškozují všechny.

O přístupu Západu k sankcím

Je to významná část jednacího procesu s vůdci Francie a Německa, také s našimi rakouskými přáteli, které jsem právě navštívil, a se zástupci mnoha dalších evropských zemí, nemluvě o Asii. Mluví o tom už nejen soukromě, ale i veřejně. Ukazuje se, že naši partneři si mysleli, že se jich to nikdy nedotkne, tato kontraproduktivní politika restrikcí a sankcí. Ale teď vidíme, že se to děje.

Ukrajinský velvyslanec pro INFO.CZ: Rusko vede proti EU hybridní válku, chystá si půdu k agresi

sinfin.digital