Islám a ekologie: indonéští imámové se pustí do boje s plastem, který ničí světové oceány

Pavel Novotný

Islámští duchovní se v Indonésii připojili k vládní snaze omezit spotřebu plastových sáčků. Místní věřící budou k ekologickému chování nabádat také v pátečních kázáních. Nejde o žádnou banalitu: Indonésie je po Číně globálně druhým největším producentem plastového odpadu končícího ve světových mořích, který intenzivně devastuje životní prostředí.

Tento týden došlo v ostrovní Indonésii k výjimečné dohodě: vláda se dohodla se dvěma největšími muslimskými organizacemi na společné ekologické kampani. Skupiny Nahdlatul Ulama (NU) a Muhammadiyah, které mají dohromady jistě přes 100 milionů členů, ve společném prohlášení uvedly, že ekologické chování „je součástí islámské kultury“.

Obě organizace sdružující tradniční a umírněné muslimy se také zavázaly, že při své činnosti nadále nebudou používat sáčky na jedno použití a nahradí je trvanlivějším materiálem.

„Stačí se vrátit ke zdejší tradici, k chování, které bylo k přírodě šetrné. Donedávna jsme používali tašky z přírodních materiálů a my doufáme, že se Indonésané v tomto ohledu alespoň zčásti vrátí k osvědčeným zvykům svých babiček,“ uvedla pro britský deník The Guardian ekologická specialistka organizace NU Fitri Aryani. Její skupina, která sdružuje vyznavače tradiční, tolerantní formy indonéského islámu a podle nejvyšších odhadů má až přes 90 milionů stoupenců, vyučuje ekologii na svých internátních školách už několik let.

Čas na kampaň? Je ramadán, roste spotřeba plastů

Síly s kleriky spojily i ekologické nevládní organizace, které jsou v Indonésii mezi vzdělanou městskou mládeží stále populárnější. Podle Muharrama Athy Rasyadiho z místní pobočky Greenpeace je právě teď – během muslimého postního měsíce ramadánu – správný čas na osvětu. „V průběhu ramadánu mají lidé tendenci k větší spotřebě. A v mešitách lidé dostávají po západu slunce jídlo v plastu, což ekologii také neprospívá,“ cituje aktivistu katolická agentura UCAN. Mimochodem, indonéští duchovní římské církve se do kampaně zapojili také.

sinfin.digital