Asadova armáda je po válce poloviční a demobilizuje. Někteří vojáci slaví, jiným se hroutí život

ČTK

lup

Sánil Alí má za sebou několik let služby v syrské armádě a prožil je v době války. Teď může uniformu vyměnit za civil, protože patří k několika tisícům demobilizovaných mužů. Zpráva o demobilizaci se objevila koncem května: Armáda se rozhodla počínaje 1. červnem propustit vojáky i rezervisty povolané v roce 2010. Tato skupina se označuje jako třída 102 a do armády byla povolána rok před zahájením protivládních protestů, které přerostly ve válku. Nepřežilo ji na 350.000 lidí.

Alího telefon nepřestává vyzvánět, zatímco mladý muž balí. Příbuzní mu gratulují stejně jako kolegové, kteří byli povoláni později než on a svou dobrou zprávu teprve očekávají. "My jsme první a vy budete po nás. Nejhorší bitvy jsou za námi," slibuje Alí příteli.

Syrský režim díky pomoci Ruska získává kontrolu nad územím a ovládá už 60 procent Sýrie. Nejnovější vítězství mu umožnila zabezpečit Damašek a jeho okolí, takže tlak na armádu polevil. Předválečný počet jejích příslušníků se odhaduje na 300.000, ale teď, po sedmi válečných letech, má vojsko asi polovinu vojáků - někteří zemřeli, další dezertovali.

Ukrajinský velvyslanec pro INFO.CZ: Rusko vede proti EU hybridní válku, chystá si půdu k agresi

sinfin.digital