Přátelství Trumpa s Macronem se otřásá v základech. Měli se potkat, teď ale nad schůzkou visí otazník

ČTK

luš

Schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho francouzského kolegy Emmanuela Macrona, která se měla uskutečnit ještě před dnešním začátkem summitu G7, se o několik hodin odkládá na pozdní odpoledne místního času (noc SELČ). Média poznamenávají, že kdysi vřelé přátelství Trumpa s Macronem se kvůli obchodnímu sporu otřásá v základech.

Trump do Kanady na summit přicestoval jako poslední z účastníků, přiletěl navíc se zhruba 45minutovým zpožděním. Macronův úřad nyní předpokládá, že se oba prezidenti setkají v 17:40 místního času (23:40 SELČ).

Agentura AP poznamenala, že Trump s odletem do Kanady na summit, s jehož účastníky má zcela odlišný postoj k otázce cel, klimatu či mezinárodní jaderné dohodě s Íránem, nijak nespěchal. Ačkoli Bílý dům opustil o 90 minut později proti plánu, před odletem se ještě pozdravil se svými příznivci a zhruba 20 minut odpovídal na otázky novinářů.

Ve čtvrtek Macron po jednání kanadským premiérem Justinem Trudeauem, prohlásil, že americkému prezidentovi možná nezáleží na tom, že je v izolaci.

sinfin.digital