Případ, který otřásá Německem: uprchlý Iráčan podezřelý ze znásilnění a vraždy 14leté se vrátí

ČTK

lup

Iráčan podezřelý ze znásilnění a vraždy čtrnáctileté dívky z německé Mohuče nejspíš ještě dnes přiletí z Iráku zpět do Německa. Informuje o tom list Frankfurter Allgemeine Zeitung a další německá média. Iráčana zadržely kurdské jednotky v pátek na severu Iráku. Mladík i s rodinou předtím spěšně opustil Německo, kde žil od roku 2015. Případ vraždy vyvolal v Německu rozruch. Dnes kvůli němu v Mohuči uspořádala demonstraci protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) a místní občanská iniciativa uspořádala minutu ticha.

Čtrnáctiletá Susanna F. zmizela 22. května. Ve středu našli policisté její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Ve čtvrtek policie sdělila, že se dívka stala obětí sexuálního a násilného zločinu. Za hlavního podezřelého policie považuje dvacetiletého Iráčana Alího Bašára, který jako žadatel o azyl žil v Německu i s rodinou od roku 2015. Bašár i se svými příbuznými minulý týden spěšně odletěl z letiště v Düsseldorfu do Istanbulu a dál do iráckého města Irbíl. Právě na severu Iráku byl v pátek zatčen.

Podle německých médií má být Iráčan převezen zpět do Německa, na frankfurtském letišti by měl přistát už dnes večer. Německé úřady zatím tuto informaci oficiálně nepotvrdily a nevyjádřily se ani k další zprávě, podle které se Bašár při policejním výslechu v Iráku k činu přiznal.

Zdroje z frankfurtského letiště podle agentury DPA potvrdily, že podezřelý je na cestě do Německa. Odpoledne podle nich odletěl z Irbílu, ve Frankfurtu by měl přistát ve 20:30 SELČ. Kurdské úřady v severním Iráku tyto informace nepotvrdily.

sinfin.digital