V USA oficiálně padl koncept síťové neutrality. Zajišťoval volný a otevřený internet

ČTK

raz

Ve Spojených státech dnes oficiálně padl koncept takzvané síťové neutrality, která zajišťovala volný a otevřený internet bez vnějších zásahů. Zásadu v roce 2015 prosadila vláda tehdejšího prezidenta Baracka Obamy, federální regulátor ale loni pravidla zrušil. Podle kritiků se tak stalo v důsledku tlaku amerického telekomunikačního byznysu.

Přelomové rozhodnutí z roku 2015 zajišťovalo rovnocenný přístup k obsahu na internetu bez zásahu firem, které přístup zprostředkují. Regulace internetu je v USA ožehavým tématem, odvětví bylo dosud jen pod velmi malým úředním dohledem. Evropa na sklonku roku 2015 přijala pravidla, která mají síťovou neutralitu chránit. Experti ale nevylučují, že změny v USA budou mít dopad i v zámoří.

Americká Federální komise pro spoje (FCC), ovládaná republikány, loni v prosinci navzdory protestům pravidla síťové neutrality zrušila s tím, že rozhodnutí vstoupí v platnost za půl roku. Krok byl vítězstvím pro kabelové firmy a mobilní operátory, kterým umožňuje určovat, k jakému obsahu se uživatelé dostanou. Poskytovatelé internetu navíc mohou za poplatek nabízet rychlejší internetové služby.

„Co když jsme se zmýlili?“ Unikátní vhled do přísně střeženého soukromí exprezidenta Obamy

sinfin.digital