Nejasný osud lodi s migranty odmítnuté v Itálii. Do Španělska nepluje, je to prý moc daleko

ČTK

lup

Nejasný je další vývoj situace kolem lodi francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée s více než šesti stovkami migrantů na palubě, kterou v neděli odmítly přijmout Itálie i Malta. Třebaže Španělsko se v pondělí uvolilo plavidlo Aquarius přijmout, posádka považuje cestu do této země za příliš dlouhou a riskantní, uvedla dnes agentura AFP.

"Cesta do Španělska by trvalo několik dní. S 629 lidmi na palubě a za zhoršujícího se počasí by situace mohla být kritická," uvedla na twitteru SOS Méditerranée. Španělský návrh označila za "pozitivní signál", ale zároveň naznačila, že by upřednostnila změnu italského postoje.

"Prioritou musí zůstat bezpečnost všech přeživších a je na italských námořních úřadech, aby našly bezpečné a rychlé řešení," dodala nevládní organizace.

Podle novinářky zpravodajské televize Euronews Anelise Borgesové, která je na palubě Aquariusu, posádka považuje za příliš nebezpečné s přeplněnou lodí čelit dvoumetrovým vlnám. Plavidlo, které bylo v pondělí večer několik desítek kilometrů od Malty, dostalo od maltského námořnictva zásoby potravin a vody. Ty ale postačí jen pro dnešek. Do Španělska, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou přitom nejméně čtyři dny cesty.

sinfin.digital