KLDR jako investorský ráj: Obrovská a levná pracovní síla, je to velká příležitost, tvrdí expert

ČTK

raz

Případné otevření severokorejské ekonomiky po mírové dohodě se Spojenými státy může znamenat ohromnou komerční příležitost. V televizi CNBC to dnes řekl uznávaný investor Mark Mobius. Investoři upozorňují hlavně na obrovskou a levnou pracovní sílu a nerostné zdroje, kterými KLDR disponuje.

Za první z bodů, kam směřuje jeho zájem, označil Mobius infrastrukturu a těžbu. Poukázal na to, že Severní Korea má zhruba 25 milionů obyvatel a pro investory by bylo výhodou, kdyby se místní trh připojil k tomu jihokorejskému, kde je 50 milionů lidí.

"To znamená mnohem větší trh a pro mě je nejvíce vzrušující příležitost mít most mezi Jižní Koreou, Čínou a Ruskem. Protože pak budete schopni mít železnice a silnice na sever přes Severní Koreu do těchto obrovských zemí," řekl Mobius. "Je to obrovská příležitost."

Investoři již dříve upozornili na obrovskou, disciplinovanou a poměrně levnou pracovní sílu v KLDR. Někteří ale zpochybňují schopnost obyvatel vyrovnat se s moderní ekonomikou vzhledem k uzavřenosti země vůči zbytku světa. Mobius je však přesvědčen o potenciálu místní pracovní síly a schopnosti rychle vše dohnat. Upozornil, že vzdělání je tam na poměrně dobré úrovni a nelze přehlédnout, že zemi se podařilo rozvinout jadernou technologii do obrovských rozměrů.

"Jsem tedy přesvědčen, že vše doženou velmi rychle a jih jim v tom pomůže," prohlásil.

Jižní Korea již v rámci možných mírových dohod nabídla různé výsady v oblasti pomoci a obchodu.

Vedle pracovní síly má KLDR také obrovské nerostné zdroje, včetně vzácných kovů, ropy a plynu. Severokorejský institut nerostných zdrojů v Soulu v roce 2013 odhadl hodnotu zásob nerostných zdrojů v KLDR na šest bilionů USD (131 bilionů Kč). Regionální analytici však varují před zchátralou infrastrukturou a nedostatečnou spolehlivostí při repatriaci zisků ze země. Jedna čínská společnost například nazvala svůj podnik v zemi "noční můrou". Mobius, který se více než tři desetiletí zaměřuje na rozvíjející se a na malé, slibné rozvojové trhy, je však optimistou.

sinfin.digital