Trump: Když jde o odstranění jaderných zbraní z KLDR, můžou jít lidská práva trochu stranou

ČTK

raz

Pro dosažení denuklearizace KLDR mohou Spojené státy upozadit porušování lidských práv severokorejským režimem. V dnes zveřejněném rozhovoru pro televizi Fox News to naznačil americký prezident Donald Trump. Reagoval tak na dotazy ohledně svého summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-unem.

Trump připustil, že Kim spáchal strašné věci a nazval jej výrazem, který lze přeložit jako tvrdý, drsný i zločinecký. Dodal ale, že mnoho dalších lidí udělalo také hrozné věci. "Mohu projít řadu národů, kde se stala spousta špatných věcí," prohlásil. Podle agentury Reuters tím zlehčil obavy z Kimova chování v oblasti lidských práv.

Reuters již v květnu napsal, že to vypadá, že Trump najednou ve vztahu ke KLDR lidská práva opomíjí. Dříve přitom označil Kima za "šílence, kterému nevadí mučit hlady a zabíjet vlastní lidi".

Americké ministerstvo zahraničí v dubnu zařadilo KLDR mezi země, které každodenně porušují lidská práva. Vyšetřovatelé OSN přirovnali míru tohoto porušování ke zvěrstvům z éry nacismu a doporučili, aby se severokorejští činitelé zodpovídali před Mezinárodním trestním soudem.

INFO.CZ v epicentru: Hranice osobní chemie a diplomacie ve stínu atomového hřibu

sinfin.digital