Dva telefonáty týdně, dvě hodiny vycházek. Z amerického obchoďáku je detence pro děti migrantů

adg

Adéla Gálová

USA zpřísnily azylové podmínky pro migranty ze Střední Ameriky a důsledky se dostavily vzápětí. Alarmujícím případům rodinných tragédií způsobených odtržením dětí od rodičů i podmínkámi detenčních zařízení pro mladistvé teď věnuje zvýšenou pozornost americký tisk. Novináři pronikli přímo za zdi největšího detenčního místa určeného dětem zadržovaných migrantů – do objektu bývalého obchodního domu Walmart.

„Hororových příběhů o osudech migrantů během Trumpovy vlády je bezpočet,“ míní novinářka Michelle Goldbergová z NY Times. V článku Když přišli pro migranty líčí případ teenagera, který žil ve Spojených státech od svých 3 let, kdy sem jeho rodiče nelegálně emigrovali z Mexika. Když se teď o mnoho let později chystal k maturitě, bylo vlivem nové legislativy rozhodnuto o jeho navrácení do Mexika, kde byl krátce po svém příjezdu zavražděn.

Novinkou je mimo jiné nařízení ministra spravedlnosti týkající se lidí prchajících před domácím násilím či hrozbou, kterou představují gangy. Podle tohoto nařízení nebude nyní většina dotčených lidí pro získání azylu způsobilá. Adepti na status azylanta budou muset prokázat, že mají důvodné obavy z pronásledování z důvodu rasové, národní, náboženské či politické příslušnosti či „příslušnosti k určité sociální skupině“, což je kategorie, která dříve pojímala právě i oběti domácího násilí.

Loď Aquarius musela změnit trasu plavby. Migranti jsou po týdnu na moři vyčerpaní a trpí mořskou nemocí

sinfin.digital