Argentinský zákon o interrupcích těsně prošel dolní komorou

ČTK

mst

Dolní komora argentinského parlamentu dnes těsnou většinou hlasů schválila návrh zákona, který legalizuje interrupce. Ty jsou nyní v zemi povoleny jen ve výjimečných případech. Deník ale zároveň uvedl, že tlak společnosti je v Argentině v poslední době silný, takže možné je všechno.

Debatu poslanců, která začala ve středu, provázely desetitisícové demonstrace před budovou parlamentu. Na nich se sešli jak příznivci zákona, tak jeho odpůrci. Po přijetí normy v dolní komoře vypukly před budovou parlamentu v Buenos Aires radostné ovace. Demonstranti, zejména mladé dívky, tleskali a dojetím plakali. Pro zákon se vyslovilo 129 z 257 poslanců, 125 jich bylo proti.

Umělé přerušení těhotenství je nyní v Argentině, podobně jako ve velké části Latinské Ameriky, povoleno jen ve výjimečných případech, například po znásilnění či v případě ohrožení života matky. Za porušení zákona, který je z roku 1921, hrozí tresty vězení od jednoho roku do čtyř let. Nově by mohly ženy podstoupit interrupci na vlastní žádost až do 14. týdne těhotenství. Návrh také prodlužuje lhůtu pro interrupci v případě znásilnění, ohrožení života matky a v případě vývojových vad plodu.

EU brání naší svobodu slova před Amerikou, lidé mají právo šířit i lži, říká Luzar z KSČM

sinfin.digital