Newyorská prokurátorka zažalovala Trumpa i s rodinou. Porušují podle ní setrvale zákony

ČTK

lup

Prokurátorka státu New York podala žalobu na amerického prezidenta Donalda Trumpa, jeho děti i jeho nadaci.  Jsou obviněni, že po dobu víc než deseti let setrvale a rozsáhle porušovali americké zákony, týká se to i období kampaně v roce 2016 před prezidentskými volbami. Cílem žaloby je mimo jiné rozpuštění Trumpovy nadace. Prezident to považuje za směšné.

Podle prokurátorky Barbary Underwoodové se Trumpova nadace navzdory své povaze nelegálně angažovala v dění před prezidentskými volbami v USA s cílem ovlivnit je. 

Prokurátorka konstatuje, že Trump nezákonně instruoval svoji nadaci k podpoře jeho  prezidentské kampaně a využíval tak nelegálně její pověst i peníze pro vlastní politický prospěch a k podpoře svého realitního byznysu. Dokládat to mají mimo jiné statisícové platby, které nadace vynakládala na urovnání sporů ohledně Trumpových nemovitostí.

„Trump Foundation byla bezmála jen šekovou knížkou pro platby pana Trumpa nebo jeho podniků bez ohledu na účel a zákonnost,“ uvádí se v prohlášení prokurátorky. „Takto by privátní nadace fungovat neměla,“ dodává Underwoodová, která byla do funkce jmenována za vlády prezidenta Baracka Obamy.

Lepší vtip na Twitteru než názor odborníka. Proč Babiš v marketingu válcuje ostatní

sinfin.digital