„Není hodna svého jména.“ USA jako první stát v historii odešly z Rady OSN pro lidská práva

lup

Spojené státy oznámily odchod z Rady pro lidská práva. Jeden z nejdůležitějších orgánů OSN totiž považují za otevřeně protiizraelský a pokrytecký. Zástupkyně USA při OSN Nikky Haleyová dle agentury AP uvedla, že Rada není hodna svého jména. Krok Američanů byl opatrně očekávaný kvůli předchozí setrvalé kritice z jejich strany. Žádný jiný stát orgán dosud dobrovolně neopustil.

USA podle Halleyové odcházejí z i proto, že žádná jiná země „neměla odvahu se přidat k našemu boji“ za přeměnu „pokryteckého tělesa sloužícího vlastním zájmům“. „Tento krok neznamená zřeknutí se našich závazků v oblasti lidských práv,“ zdůraznila velvyslankyně.

Server Bloomberg připomíná, že Rada, která v rámci OSN funguje od roku 2006, v pondělí na začátek svého zasedání řešila přístup americké administrativy k migrantům. Úřady v USA jsou pod palbou kritiky kvůli odebírání jejich dětí – za posledních zhruba šest týdnů bylo takových případů přes dva tisíce. Trumpova administrativa sice tvrdí, že za svůj postup nenese odpovědnost, praxe ale vzbudila takovou nevoli, že ji kritizovala dokonce i první dáma Melania Trumpová.

Romové na protest odešli ze zasedání vládní rady. Nebudeme loutkami, vzkázali Babišovi spolu s další kritikou

sinfin.digital