Loď Lifeline dál čeká v moři. Žádná země se nad desítkami migrantů zatím neslitovala

ČTK, luš

Už čtvrtý den pokračuje praktická blokáda lodě Lifeline s přibližně 230 migranty na palubě ze strany Itálie a Malty. Obě země plavidlu odmítají povolit přistání ve svých přístavech. Itálie, která už přijala stovky tisíc běženců, další přijmout rozhodně nechce. Dnes také odmítla nabídku španělské organizace k záchraně kolem 1000 lidí v ohrožení u libyjského pobřeží. Italský postoj dnes kritizoval španělský premiér Pedro Sánchez, francouzský prezident Emmanuel Macron odmítl výtky italských politiků, kteří jej označili za arogantního.

Lifeline i dnes čeká dál v mezinárodních vodách blíž k Maltě na diplomatické vyřešení své situace, ale zatím bez vyhlídky na brzký úspěch. Nad jejím osudem se dosud neustrnula ani žádná jiná země. Malta v sobotu alespoň dopravila posádce a migrantům zásoby jídla a další potřebný materiál.

„Zdá se, že se světová politika řeší na účet těchto lidí,“ prohlásil dnes podle agentury DPA Claus-Peter Reisch, kapitán Lifeline, kterou si pronajala stejnojmenná německá nevládní organizace. Na videu, které z lodi organizace poskytla, je vidět množství lidí sedících na palubě těsně vedle sebe.

Boj s migrací: O čem se jednalo na summitu EU, který Babiš bojkotoval a proč je řešení v nedohlednu?

sinfin.digital