ANALÝZA: Turecko vykročilo k autokracii. 5 věcí, které Erdogan udělá po vítězství ve volbách

Marek Hudema

V Turecku skončila tichá revoluce. Země se odvrací od republikánského parlamentního režimu zavedeného po první světové válce a vrací se ke starým tradicím monarchismu, propojení státu a náboženství a k imperiální politice. Islamistický prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál hladce dvojí volby – prezidentské i parlamentní – a v platnost spolu s tím automaticky vstupuje loni schválená změna ústavy sepsaná v jeho prospěch. Dohromady to přinese rozsáhlé změny. Přinášíme přehled pěti zásadních kroků, kterými Erdogan chystá proměnit Turecko.

Sultán jsem já

Prezident se stane v zemi téměř absolutním vládcem, spojí ve své osobě pravomoci prezidenta, premiéra a části parlamentu. Prezident bude vybírat a jmenovat členy kabinetu a vysoké státní úředníky, posílí svůj vliv v armádě a bude moci vládnout dekrety bez účasti parlamentu. Na rozdíl od jiných prezidentských systémů je v novém tureckém systému prezident téměř bez kontroly například soudní mocí.

Erdogan už nepříjemně překvapil i členy své vlastní strany, když oznámil, že do vlády může jmenovat kohokoliv a třeba i lidi, co působí mimo politiku. Tedy i mimo jeho vládní Stranu práva a spravedlnosti. Erdogan, který se inspiruje tureckými sultány, si chce vládu i další úředníky vybírat právě jako sultán bez jakékoliv porady s kýmkoli a bez jakéhokoliv omezení. Jak prohlásil po volbách: „Před nikým se neskloním, jen před Bohem“.

Pod dohledem policie. Byly to nejhlídanější volby, které jsem zažil, říká z Turecka novinář Vlach

sinfin.digital