Kim už se zbavuje jaderných zbraní, hlásí Trump. Existují ale důkazy, které ukazují něco jiného

vkr

Spojené státy by už brzy měly Severní Koreji představit dokument s konkrétními kroky a časovou osou denuklearizace, tvrdí agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z Pentagonu. Dokument tak konkrétně naváže na podle mnohých vágní závěry singapurského summitu, kde se Donald Trump a Kim Čong-un před čtrnácti dny setkali. Americký prezident sice tvrdí, že je s tempem odstraňování jaderné hrozby z korejského poloostrova spokojený, podle satelitních snímků a zpravodajců se ale zatím neodstraňuje vůbec nic

To by se ale mělo brzy změnit. Podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters budou lhůty pro odstranění jaderných zařízení natolik krátké, aby bylo jasné, zda jsou Severokorejci ve svých snahách upřímní, nebo zda jim jde jen o zdržovací taktiku.

„Brzy budeme vědět, zda budou pracovat s dobrými úmysly,“ řekl pro americkou tiskovou agenturu její zdroj. „Budou tam konkrétní požadavky a časová osa, ve které Severokorejce budeme informovat o tom, jak chápeme implementaci dohody ze summitu,“ dodal.

Trump se na denuklearizaci korejského poloostrova dohodnul s Kim Čong-unem na historickém summitu v Singapuru 13. června. Server INFO.CZ byl u toho.

Když byl na konci minulého týdne americký ministr zahraničí Mike Pompeo napřímo dotázán, zda Severní Korea učinila od summitu nějaký progres v otázce denuklearizace, odpověděl musel však záporně. „Nejsem si žádných kroků vědomý, vyjednávání ještě ani nezačalo."

Americký prezident přesto ve čtvrtek uvedl, že vztahy obou zemí jsou velmi výborné a řekl, že Severní Korea začíná likvidovat své testovací základny. „Ve skutečnosti už zničili čtyři velké základny a kompletní denuklearizace již probíhá,“ uvedl Trump podle serveru Newsweek. Na mysli měl však nejspíše likvidaci zařízení, které Severní Korea zničila už před summitem. 

Tomu, že je „vše na dobré cestě“ navíc odporují jak zprávy tajných služeb, tak i satelitní záběry. Podle respektovaného think-tanku 38 North, který analyzoval komerční satelitní snímky, totiž nic nenasvědčuje demontování severokorejských testovacích zařízení. Zaměřuje se přitom především na základnu Sohe, kterou již dříve Trump zmiňoval jako tu, kterou Severní Korea „vyhazuje do vzduchu.“

sinfin.digital