Londýn během pěti dní překročil limit znečištění ovzduší. Celoroční limit

Info.cz

Ulice Brixton Road v londýnské městské části Lambeth už prolomila zákonné limity pro znečištění vzduchu, které však byly stanovené na celý rok 2017. Hodnoty znečištění z dalších míst v britské metropoli napovídají, že nepůjde o jediný případ.

Britská metropole se dusí a čísla ukazují alarmující situaci. Podle britských zákonů je povolená hodinová koncentrace jedovatého oxidu dusičitého maximálně 200 mikrogramů na metr krychlový. Zákony umožňují tento limit překročit maximálně 18krát za rok. Londýnská část Lambeth na to potřebovala jen pár dní a další ji budou brzy následovat.

Nejedná se ale o něco zcela neznámého. Například Putney High Street tento limit loni překročila víc než tisíckrát. Podobně je na tom také Oxford Street nebo King Road v oblasti Chelsea.

Znečištění oxidem dusičitým, který z velké části produkují auta s naftovým motorem, v Londýně každoročně zabije téměř 6 000 obyvatel. Podle zjištění vědců z tohoto týdne navíc vysoká koncentrace emisí z aut souvisí také s výskytem Alzheimerovy choroby.

Aktivisté to označují za „ostudnou připomínku závažnosti znečištění londýnského ovzduší“. Starosta Londýna Sadiq Khan přislíbil, že během následujících pěti let zdvojnásobí finanční prostředky na boj za čisté ovzduší na 875 milionů liber. 

sinfin.digital