Turecko převzalo první americké stíhačky Lightning. Putinovy „supersuchoje“ opět neuspěly

of

Zástupci tureckého letectva v USA převzali první dvě stíhačky Lockheed F-35 Lightning. Pokud vše půjde hladce, koupí Turecko nejpokročilejších stíhaček současnosti celkem sto. Proti prodeji moderní výzbroje tak nejistému spojenci, jako je Turecko, se ale staví část Kongresu. Nespokojený je i ruský prezident Vladimir Putin, kterému nevyšel už druhý pokus prodat do zahraniči nejnovější ruskou stíhačku Suchoj Su-57.

Na světě momentálně není lepší bojový letoun, než je americký F-35 Lightning. Prvních třicet těchto superstíhaček by do roku 2022 mělo získat i Turecko, dvě si během slavnostního ceremoniálu zástupci tureckého letectva převzali v první letní den v Texasu. Do Turecka první lightningy přiletí v listopadu roku 2019, celkem za stovku letounů Turecko zaplatí zhruba pětadvacet miliard dolarů.

Až potud je celá záležitost jednoduchá. Turecko je americký spojenec v rámci Severoatlantické aliance, na dodávkách tedy není co řešit. Problém je, že pod autoritativním vedením prezidenta Erdogana země na Bosporu předvádí mnohdy krkolomné geopolitické přemety. Na jedné straně tak sice je členem NATO, současně si ale od Ruska kupuje jeho nejpokročilejší protiletecké baterie S-400; plánuje za ně vydat zhruba dvě a půl miliardy dolarů.

ANALÝZA: Supermoderní F-35 poprvé bojovaly a vyhrály. Špičkové ruské rakety mají ostudu

sinfin.digital