Polsko zmírnilo kontroverzní zákon o holokaustu. Za slova o spoluúčasti Poláků už nehrozí tresty

ČTK

mst

Polský Sejm dnes schválil návrh změn v kontroverzním zákoně, který dosud umožňoval trestat vězením za slova o spoluúčasti Polska na nacistických zločinech vůči Židům. Tresty vězení podle schválených změn tak v zákoně nebudou. Informují o tom tiskové agentury. Norma, kterou v únoru podepsal prezident, rozlítila Izrael i Spojené státy.

Polský premiér Mateusz Morawiecki nečekaně požádal parlament o zmírnění zákona dnes ráno. Jeho strana Právo a spravedlnost (PiS) se přitom snaží posílit bezpečnostní vztahy s Washingtonem a čelí kritice ze strany Evropské unie, uvádí v té souvislosti agentura Reuters.

Zákon, který platí od letošního března, trestá pokutou nebo až třemi roky vězení používání slova "polský" ve spojení s nacistickými zločiny a holokaustem. Normě, kterou v únoru podepsal prezident Andrzej Duda, ale kritici vyčítali, že brání v hledání historické pravdy a že znemožní diskusi o zločinech, jichž se na Židech za války dopustili někteří Poláci.

Polská konzervativní vláda tvrdí, že cílem zákona je pouze zabránit poškozování dobrého jména země a vysvětlovala prosazení zákona snahou, aby Poláci ani polský stát již nebyli obviňováni z nacistických zločinů.

sinfin.digital