Terorismus mění jména francouzských dětí. Malého Charlieho chce doma málokdo

Magdaléna Rejžková

Louise pro holku, Gabriel pro kluka – nejčastější jména, která francouzští rodiče volí pro své potomky. Vyplývá to z dat statistického úřadu Insee, který každoročně vydává zprávu o nejrozšířenějších jménech novorozenců v zemi. Trendy v TOP 10 se podle ní za posledních deset let moc nezměnily, některá jména ale začínají být víc než s miminky spojována spíš s teroristy.

Francouzi obecně upouštějí od složených tvarů. Místo Jean-Pierra nebo Marie-Claude se vrací jednodušší a tradiční jména. Kromě Louise třeba Emma, Jade a Léa. U kluků zase Lucas, Adam nebo Jules. Mezi podobná jména patřil dlouho i Charles, případně Charlie. Modernější varianta dokonce v roce 2014 překonala tu tradiční a zaznamenala dvojnásobný nárůst. Popularitu mu překazily útoky v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo. Od té doby chce mít doma malého Charlieho o polovinu míň lidí než dřív.

Druhé výročí útoku na Charlie Hebdo

Francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo se dva roky po krvavém teroristickém útoku proti své redakci stále cítí ohrožen, přesto je ale odhodlán ve své sžíravé kritice všech náboženství pokračovat. Ve zvláštním vydání odsuzuje intelektuály, kteří podle něj podceňují hrozbu islámu. K výročí povraždění celkem 17 lidí v redakci i jinde v Paříži, jehož se v lednu 2015 dopustili džihádisté, se dnes v metropoli konaly pietní akce za účasti starostky Anne Hidalgové a ministra vnitra Bruna Le Rouxe.

Není to přitom poprvé, co země řeší souvislost jmen a terorismu. Například loni v listopadu chtěla rodina Merah z Nice pojmenovat svého syna Mohamed. Na tom by nebylo nic špatného, Mohamed se dlouhodobě objevuje v žebříčcích oblíbenosti velmi vysoko. Jenže. Mohamed Merah - stejně tak se jmenoval atentátník, který v roce 2012 v Toulouse a Montaubanu zabil sedm lidí. Radnice v Nice se proto „v zájmu dítěte" obrátila na soud a ten rodičům jméno rozmluvil.

Když se v médiích mluví o jménech, většina Francouzů si ale zatím víc než terorismus vybaví spíš kauzu kolem značky Renault. Pár s příjmením Renaud chtěl v roce 1999 pokřtít svou dceru na vcelku běžné Mégane. Automobilka ale krátce před tím představila stejnojmenný model Renault Mégane. A byl problém. Úřady nejdřív jméno zakázaly, odvolací soud ale nakonec rodičům vyhověl s tím, že za komický nádech budou nést odpovědnost jen oni.

sinfin.digital