Trump by mohl dát Putinovi „dárek“. Svými výroky rozvířil spekulace o Krymu

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump chce se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na schůzce v Helsinkách jednat o údajném ruském vměšování do amerických voleb, o dění na Ukrajině nebo o Sýrii. Vyhnul se odpovědi na otázku, zda plánuje uznat Krym jako součást Ruska.

„Uvidíme,“ řekl Trump v noci na sobotu při setkání s novináři na palubě prezidentského letadla Air Force One. Otázka Krymu, který Rusko v roce 2014 zabralo Ukrajině, a sankce, které kvůli tomu Washington na Moskvu uvalil, doposud patřily ke zdrojům napětí mezi oběma zeměmi. Na nedávném summitu skupiny nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě Trump údajně prohlásil, že Krym je ruský, protože tam všichni mluví rusky.

Trump se s Putinem krátce sešel už loni v listopadu ve Vietnamu. Ve Spojených státech pak sklidil kritiku za své prohlášení, že šéfovi Kremlu věří, když popírá, že se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb. Nyní o tom chce znovu jednat. Jeho setkání s Putinem je naplánováno na 16. července v Helsinkách.

„Nechceme, aby se někdo pletl do voleb,“ řekl. Agentura Reuters připomíná, že americké tajné služby vyhodnotily, že se Moskva pokoušela zasahovat do amerických voleb v roce 2016, aby zvýšila Trumpovy naděje na vítězství.

sinfin.digital