Univerzitní svoboda po čínsku. Britský akademik dostal vyhazov, dovolil si kritizovat komunisty

Marek Hudema

Zahraniční vědci měli dosud v Číně značnou svobodu, zvláště pokud pracovali pro západní univerzitu spolupracující s čínským partnerem. Případ Brita Stephena Morgana ukazuje, že tahle doba končí. V Číně nyní funguje kolem dvou tisíc formálně nezávislých univerzitních programů, na kterých spolupracují čínské a zahraniční univerzity. Má to ovšem své limity, jak aktuální případ ukazuje.

University of Nottingham Ningbo China se stala výkladní skříní vědecké spolupráce Západu a Pekingu. Je první společnou školou, kterou v Číně vytvořila nějaká západní univerzita spolu s čínským partnerem a pochvalně se o ní zmínil třeba časopis Science či americký list Washington Post. Láká vědce a vyučující ze Západu na výborné podmínky a dobré platy. Navíc na ní panoval celkem kritický duch a akademická svoboda jako na Západě.

Nyní se ale ukázalo, že jen dočasně. Z místa proděkana byl odvolán Brit Stephen Morgan. Podle listu Financial Times se tak stalo kvůli tomu, že Morgan napsal esej do webového časopisu Nottinghamské univerzity Asia Dialogue. Zmínil se v ní kriticky o nedávném 19. Sjezdu Komunistické strany Číny. Představitelé čínské komunistické strany na univerzitě pak požadovali, aby byl Morgan odvolán, což se taky stalo.

Trump si pohněval mocnou lobby. Americká obchodní komora zahajuje kampaň proti jeho clům

sinfin.digital