Dočká se Trump vysněné zdi? Poprvé jednal s novým prezidentem Mexika, ohledně migrace si prý rozumějí

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump a nově zvolený lídr Mexika Manuel López Obrador hovořili o plánu na omezení migrace do USA prostřednictvím podpory zaměstnanosti v Mexiku. Uvedl to López Obrador, jehož zvolení dává podle amerických médií šanci na posun ve vztazích obou zemí zablokovaných právě neshodami kolem migrace či obchodních dohod. Podle Trumpa byla řeč i o zlepšování bezpečnosti amerických hranic či obchodních dohodách.

Levicový mexický prezident na twitteru napsal, že navrhl Trumpovi dohodu, v jejímž rámci by prostřednictvím tvorby nových pracovních míst v Mexiku poklesl počet lidí mířících do USA a zlepšila se bezpečnost na hranicích. O tomto plánu mluvil López Obrador již během předvolební kampaně, kdy zdůrazňoval, že jej uskuteční s Trumpem nebo bez něj.

"Myslím, že náš vztah bude velmi dobrý," řekl novinářům po přibližně půlhodinovém telefonátu Trump, který zdůraznil, že se oba lídři bavili o možnosti zlepšení bezpečnosti na americké hranici s Mexikem. O svůj pohled na možnou podporu zaměstnanosti v Mexiku se americký prezident nezmínil.

Krize zažehnána. Merkelová a Seehofer našli kompromis ohledně migrace, koalice asi přežije

sinfin.digital