Ostuda belgické policie. Tajná zpráva ukazuje, že mohla zabránit smrti 162 lidí v Paříži a Bruselu

Info.cz

Belgická policie měla několik příležitostí, při kterých mohla odhalit teroristickou buňku Islámského státu, která později stála za útoky v Paříži a Bruselu. Vyplývá to z utajované zprávy připravené pro belgický parlament. Jako první na ni upozornil americký deník Wall Street Journal. Při obou atentátech celkem zemřelo 162 nevinných lidí. 

Ze začátku roku 2015 zastavila policie auto, které řídil Brahim Abdeslam, jeden z pařížských útočníků. Zatkla ho kvůli držení drog. Abdeslam byl na seznamu lidí sledovaných kvůli možnému napojení na terorismus. Nosil u sebe leták o džihádu, v autě policie také našla USB schované za rádiem.

Po krátkém výslechu ho policisté propustili, disk neprozkoumali, stejně jako žádné jiné elektronické zařízení, které našli během drogového zátahu na byt, ve kterém bydlel se svým mladším bratrem Abdeslamem, jediným přeživším atentátníkem. Ukázalo se také, že e-mailová adresa, kterou Brahim Abdeslam uvedl pro kontakt s policií, byla falešná. Ani to nevzbudilo další podezření.

Terorismus mění jména francouzských dětí. Malého Charlieho chce doma málokdo

sinfin.digital