Bělorusové slaví den nezávislosti. Úřady zatýkaly aktivisty bojující za propuštění politických vězňů

ČTK

raz

Běloruská policie o dnešním státním svátku zmařila opoziční pokus o uspořádání demonstrace za osvobození politických vězňů v centru Minska a asi dvě desítky aktivistů podle médií zadržela. Opozičního vůdce Mikalaje Statkeviče, který v roce 2010 kandidoval na prezidenta a protest za osvobození vězňů organizoval, zatkli policisté před jeho bydlištěm, kde hlídkovali už od rána, uvedl list Belorusskij partizan pod titulkem "Masový zátah v centru Minska na den nezávislosti".

Na místě nepovolené demonstrace se podle deníku sešlo málo lidí, hlavně ochránci lidských práv, pozorovatelé, novináři a tajní policisté v civilu, rozpoznatelní podle sluchátek v uších. Následně pozatýkali zmíněné pozorovatele, kteří se žádné akce neúčastnili, ale jen přihlíželi, co se bude dít, a posadili je do autobusu, který je odvezl na policejní strážnici. Mezi dvěma desítkami zatčených se ocitl i aktivista, vykřikující "Hitler kaput!" a "Smrt fašismu!".

Patrně šlo o narážku na to, že Statkevič navrhoval demonstrací "vyjádřit solidaritu s těmi, kdo nyní bojují za osvobození země od režimu Hitlerova ctitele". Lukašenko se totiž jednou obdivně zmínil o "německém pořádku", který podle něj "dosáhl vrcholu za Hitlera", a který by si přál napodobit.

sinfin.digital