Alžírsko se brání: Migranty netýráme. Pozvali novináře, aby se přesvědčili na vlastní oči

ČTK

nek

Aby dokázalo neoprávněnost obvinění ze špatného zacházení s imigranty ze subsaharské Afriky, pozvalo Alžírsko novináře, aby se podívali na vyhoštění více než 300 lidí do Nigeru. Jídlo, voda, klimatizovaný autobus, odpočinek v nových budovách, píše o cestě agentura AFP, jejíž žurnalisté byli mezi pozvanými.

Ze zatýkání a kolektivního vyhošťování lidí pocházejících ze subsaharské Afriky nedávno alžírské úřady obvinily některé domácí i mezinárodní nevládní organizace. Podle nich jsou vyhoštění někdy ponecháni napospas uprostřed pouště bez jídla a bez vody. Alžír to vehementně popřel s tím, že jde o nepřátelskou kampaň.

Dlouhá pouť do Nigeru začíná ve středisku na okraji Alžíru. Tam bylo shromážděno asi 300 Nigeřanů, většinou žen a dětí, a několik lidí z Mali, Kamerunu nebo Guineje. Byli zatčeni o několik dní dříve na severu Alžírska.

Po desetihodinové noční cestě na jih se konvoj 12 nových a klimatizovaných autobusů zastavuje v Laghautu. Alžírští dobrovolníci rozdávají snídani a pro malé děti pleny. Po 90 minutách se konvoj vydává znovu na cestu a jede ke druhé zastávce v saharském In Saláhu, vzdáleném 1300 kilometrů od Alžíru. Tamní tranzitní středisko se blýská novotou, podle úřadů jeho vybudování stálo 2,2 milionu eur (57 milionů Kč). Tam se mohli uprchlíci dosyta najíst, dostali lahve s vodou a keksy a odpočinuli si. Brzy ráno se vydali na další úsek do Tamanrasetu. Konvoj tam dorazil večer a uprchlíci byli znovu shromážděni ve středisku s kapacitou 1000 míst.

sinfin.digital