Ledová apokalypsa: Vědci zveřejnili zneklidňující předpověď pro Evropu

Lucie Štěchová

Česko několik dní sužují silné mrazy, na některých místech naměřili meteorologové až minus 30 stupňů. Na podobně tuhé zimy bychom si ale možná měli začít zvykat, podle nedávno zveřejněné vědecké studie nás totiž čekají ještě mnohem drsnější teploty.  

Přírodní apokalypsy vyvolané globálním oteplováním jsou oblíbeným námětem katastrofických filmů. V jednom takovém s názvem Den poté obyvatelé Severní Ameriky a Evropy čelí razantnímu ochlazení podnebí, které způsobily změny v mořských proudech Atlantského oceánu. Došlo k nim kvůli zvyšujícímu se množství oxidu uhličitého v ovzduší.

Potud se jedná o fikci. Až donedávna si vědci mysleli, že zvyšující se množství oxidu uhličitého nebude mít na mechanismy fungování mořských proudů vliv. Skupina výzkumníků z několika amerických univerzit ve studii, která na počátku roku vyšla ve vědeckém časopise Science Advances, tento předpoklad vyvrací. Vědci uvádějí, že pokud by i nadále rostl podíl CO2 v ovzduší, hrozí úplné vymizení důležitého systému mořských proudů, který otepluje podnebí v Evropě a severní Americe.

Podívejte se, jak systém proudů v Atlantiku funguje:


Podle vědců takový scénář možná nastane za tři sta let. Pokud k němu skutečně dojde, změní se klima na celé zeměkouli. Například Evropané a obyvatelé Severní Ameriky by si museli zvykat na citelně chladnější podnebí a mrazivější zimy.

sinfin.digital