Americké úřady budou dělat testy DNA u dětí migrantů. Kritici se bojí, že data zneužijí ke sledování

ČTK

lup

Spojené státy provedou u dětí odebraných migrantům genetické testy, aby si během jejich vydávání rodičům byly jisté příbuzenskými vztahy. Oznámil to americký ministr zdravotnictví Alex Azar, který má na starosti péči o děti migrantů, kteří do USA vstoupili bez povolení. Azar také sdělil, že USA musí z rozhodnutí soudu vrátit rodičům zhruba 3000 dětí, což je asi o tisícovku více, než se dosud předpokládalo.

Azar uvedl, že návratový proces je velmi komplikovaný kvůli protichůdným imigračním zákonům, rozsahu verdiktu soudu a také kvůli nejasnostem v příbuzenských vztazích mezi dětmi a jejich předpokládanými rodinami. Zadržované děti podle Azara rovněž poskytují úřadům nespolehlivé informace. Zpoždění podle Azara způsobují také zákonodárci, kteří se hlásí o inspekční cesty do internačních středisek.

V případech, kde příbuzenské vztahy nebudou jasné a snadno prokazatelné, chtějí USA využívat genetické testy. To úřadům umožní rychle ověřit rodičovství, a vyhovět tak soudně stanovené podmínce pro navrácení dětí. Soud nařídil, že všechny děti mladší pěti let musí být zpět u rodičů do 10. července, ty starší pak do 26. července. Kritici se ale obávají, že vláda získané informace DNA může v budoucnu využít k jejich sledování, napsal zpravodajský portál BBC.

sinfin.digital