Silné proudy, úzké pasáže a temnota. Záchranář popsal, co čeká děti při cestě ze zatopené jeskyně

lup

Drama 12 chlapců, které spolu s jejich fotbalovým trenérem uvěznila voda v jeskyni na severu Thajska, sleduje s napětím celý svět. Skupina je odříznutá v rozsáhlém podzemním komplexu už skoro dva týdny a záchranáři, kteří se k nim před několika dny dostali, zvažují varianty záchrany. Chlapce učí základy potápění a věří, že je možné skupinu ze zatopené jeskyně dostat. Ven ale vede dlouhá cesta plná smrtících nástrah, jak informuje britský The Independent. Cesta zpět z jeskyně se teď stala osudnou i armádnímu veteránovi, který na místě jako dobrovolník pomáhal. Česko do Thajska posílá dva zkušené hasiče, kteří na místě prověří další možnosti pomoci.

Záchranná operace na severu Thajska je něco, co záchranáři nepamatují. Stále víc hrozí, že chlapci budou muset do vody a budou si muset sami propracovat za asistence potápěčů cestu ven z jeskynního labyrintu. Někteří z nich neumí ani plavat, přitom je teoreticky čeká ponor, který je výzvou i pro zkušené potápěče.

„Zabere to šest hodin dostat se na místo, kde děti jsou, a pět hodin trvá cesta zpět,“ popisuje výzvu zástupce armády citovaný britským deníkem The Independent. Daná čísla ovšem platí pro zkušené potápěče, nikoli pro chlapce školního věku, kteří teď příslušné vybavení viděli poprvé v životě. Po cestě je bude čekat suť, silné proudy a kalná voda s bahnem, kvůli které je takřka nulová viditelnost. Rizikem jsou i možné sesuvy. „Je obtížné tam cokoli vidět, těžko se tam pohybuje,“ popisuje Thomas Hester působící u australských bezpečnostních složek. Dodává, že některé části komplexu jsou „silně zatopené“.

Chlapci jsou podle záchranářů asi 400 metrů od vyvýšeného místa jeskyně známého jako Pattaya Beach. Právě kousek odsud se nalézá úsek, který záchranáři popisují jako kritický. „Je tam svah a pasáž dlouhá asi 15 metrů. Velmi úzká pasáž. Drobní lidé se dostanou skrz, ale nikdo velký ne. Musíte tam jít po jednom a ti, kdo mají lahev s kyslíkem, ji musejí sundat a tlačit před sebou.“ popsal novinářům místo záchranář Chalermphon Hongyon.

Potápěči už do jeskyně dostali potřebnou výbavu a podél trasy rozmísťuje stovky rezervních lahví s kyslíkem, světla a další vodítka. Jednoho z mužů, který se na záchranné akci podílel jako dobrovolník, to stálo život. K chlapcům dopravil kyslíkové lahve, sám se ale dostal po cestě zpět do potíží, kyslík mu začal docházet, ztratil vědomí a už se ho nepodařilo oživit.

sinfin.digital