Drsný červen. Ve Středozemním moři se utopil každý šestý uprchlík

ČTK

lup

Pro migranty, kteří míří přes Středozemní moře z Afriky do Evropy, se stal letošní červen mimořádně smrtonosným měsícem. Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se v průměru utopil každý šestý běženec. Ve stejném období postupně přestaly Itálie a Malta přijímat do svých přístavů lodě nevládních organizací, které se podílejí na záchraně běženců vypravujících se na cestu na vratkých gumových člunech.

V červnu, kdy zachytily lodě křižující Středozemní moře 3136 migrantů, jich dalších 629 přišlo o život. Je to zhruba o polovinu víc obětí než za stejné období v loňské roce, kdy bylo přitom z mořských vln či člunů vyzvednuto 23.524 lidí.

O významu zasahujících soukromých lodí svědčí fakt, že se od ledna do dubna letošního roku podílely podle mluvčí UNHCR Carlotty Samiové na 40 procentech záchranných operací, které končily vyloděním uprchlíků v italských přístavech. Týká se to i případů, kdy topící se migranty vyzvedly vojenské či obchodní lodě, které je pak předaly k převozu na evropskou pevninu plavidlům humanitárních organizací.

sinfin.digital