Nová éra Turecka. Erdogan získává obří pravomoci, bude to režim jednoho muže, varuje opozice

vkr

Nové Turecko a jeho prezident Recep Tayyip Erdogan jsou ode dneška silnější než kdy dříve. Pondělí znamená pro zemi rozkročenou mezi Evropou a Asií nejpodstatnější politickou změnu za posledních sto let: Erdogan skládá prezidentský slib pro druhé funkční období a zároveň vstupují v platnost ústavní zákony, které nebývale posilují jeho mandát. Jak velkou moc bude vládce země s devátou nejsilnější armádou světa nyní třímat?

Obří pravomoci

Společně s přechodem k prezidentskému režimu získává Erdogan mnohem větší pravomoci, než měl dříve. V jeho úřadu se spojí funkce prezidenta a premiéra,  předseda vlády tak již nebude zapotřebí a jeho funkce zanikne. Jmenování a odvolávání ministrů – a dalších významných státních úředníků – nyní bude spadat do mandátu prezidenta. Očekává se, že nové členy vlády Erdogan oznámí v pondělí a že rovnou sníží jejich počet z 21 na 16.

Erdogan ale změnami získává i další významné pravomoci. Od pondělí může vládnout pomocí dekretů, vyhlašovat výjimečný stav v celé zemi či ve vybraných regionech, jeho kancelář bude navrhovat státní rozpočet a oproti předchozímu stavu navíc bude moci být prezident spojený s konkrétní politickou stranou – v případě Erdogana s AKP. „Bude to režim jednoho muže,“ varuje opozice.

Turecko převzalo první americké stíhačky Lightning. Putinovy „supersuchoje“ opět neuspěly

sinfin.digital