Týden do klíčového summitu Trump-Putin: Rusko už předalo USA návrh společného prohlášení

ČTK

nek

Moskva předala Spojeným státům návrh společného prohlášení po nadcházejícím summitu mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem, který se má konat 16. července v Helsinkách. S odvoláním na vlastní zdroje to dnes napsal ruský list Kommersant. Kreml v prohlášení zdůrazňuje spolupráci mezi oběma zeměmi jako faktor mezinárodní stability.

Moskva v dokument dále klade důraz na dialog mezi vrcholnými politiky obou zemí, diplomaty a armádními informačními složkami a na rozvoj ekonomických vztahů. Washington je podle listu návrh ochoten přijmout jako základ společné prohlášení, Bílý dům ale zároveň trvá na tom, aby se do něj promítly americké obavy ohledně ruského vměšování do prezidentských voleb v USA v roce 2016.

Kreml by podle některých ruských expertů mohl souhlasit s prohlášením, v němž označí zahraniční vměšování do voleb v jiných zemích za nepřípustné. Putin by pak na tiskové konferenci znovu popřel jakékoli ruské vměšování do amerických voleb, což ocení především Trump, ne tak jeho oponenti.

Ruské vměšování je přitom podle ruského politologa Dmitrije Suslova pro Washington klíčovým tématem. „Jeho politický význam souvisí i s dalšími (mezinárodními tématy) jako je Ukrajina, Sýrie, Írán nebo dohled nad zbrojením - je to důvod, proč Trumpova administrativa nebyla schopna navázat s Moskvou, třeba i konfrontační, dialog, a je to zároveň klíčový nástroj demokratů pro podkopávání legitimity úřadujícího prezidenta USA,“ cituje list Suslova.

sinfin.digital