EU a NATO upevňují vztahy. Byla podepsána dohoda o bližší spolupráci

ČTK

nek

Evropská unie a Severoatlantická aliance budou spolupracovat ještě těsněji než dosud. Společnou deklaraci dnes v Bruselu den před summitem NATO podepsali generální tajemník aliance Jens Stoltenberg a předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Clauder Juncker. Je to druhý podobný dokument - první byl podepsán před dvěma lety na aliančním summitu ve Varšavě.

„Cíl je jasný, chceme chránit evropské občany všemi dostupnými prostředky a k tomu není lepší partner než NATO,“ prohlásil Tusk. Také podle předsedy komise Junckera sdílejí unie a aliance stejný cíl a čelí mnoha stejným výzvám.

Klíčovým tématem kooperace obou organizací s mnoha společnými členy se v posledních měsících stává vojenská mobilita. NATO, které v reakci na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě a jejím okolí posiluje své síly na východním křídle bloku, potřebuje usnadnit transport vojáků i vojenské techniky napříč Evropou.

Zásadní k tomu je dostatečná nosnost dálničních mostů a možnost bezproblémového využívání železnic, nádraží, přístavů a letišť pro vojenské účely. EU se ale společně s NATO soustředí také na co největší omezení byrokratických překážek, které přesuny vojenských kolon nevyhnutelně komplikují.

sinfin.digital